Godis för själ och hjärta

Standard

Hur många barn äter godis flera dagar i veckan? Jag gissar att det är fler än vad föräldrarna vet om. Tonåringar som sitter med ena handen i chipspåsen och den andra vid datorn och dricker läsk som om det vore vatten. Det är verkligen ingen skräckvision, de finns där ute. De har vant sig vid att man inte behöver ransonera på intaget av godis.

Men en del föräldrar köper sig också en stund lugn och ro genom att ge barnen en påse godis, utan att kasta ens ett öga på innehållsförteckningen. Vi litar ju på vad som finns i, vi som bor här i Sverige. I Sverige kan väl inte farliga saker få förekomma i snask och mat?Men vips  så är det mutade barnet överaktivt och vill absolut inte sova och så har föräldrarna bitit sig i svansen.

Men den tiden är förbi, när storebror såg till att vi inte skadades. Livsmedelskedjorna är multinationella och endast intresserad av hur mycket pengar de kan tjäna. Smakämnen från ”the real thing” är alldeles för dyra och aromämnen med diverse e-nummer tillsätts istället. När det gäller godis så finns det smågodis på påse utan farliga tillsatser. Hälsokosten har men de kostar lite mer vilket bara innebär att man får vänja sig vid att inte äta jättepåsar varje gång man är godissugen. Bra choklad finns också att köpa. Vänj dig vid att njuta av varje bit. Låt den smälta sakta och njut! Eller varför inte ta en titt på chokladsajten intill. Garanterat bra choklad som du kan njuta utan en gnutta dåligt samvete eftersom den är så näringsrik och utan socker. 

Det är sunt att inte lita på det man köper. Läs innehållsförteckningen och var kritisk. Hur lagade din mormor mat? Hällde hon ner aromämnen i såsen för att den skulle smaka bättre? Hällde hon förtjockningsmedel i den för att den skulle få rätt konsistens?Förmodligen inte. Inte alltid, men ibland är det sunt att blicka bakåt.

En varning borde dock utfärdas, när du börjat titta på innehållsförteckningen kan det vara svårt att vända tillbaka.

Annonser

En reaktion på ”Godis för själ och hjärta

  1. Har just skrivat ner färsk ananas i småbitar och hällt på riven kokos och rört om. Det var smask för en gammal piña collada-älskare kan jag säga.
    Men det var inte bra att se dina chokladhjärtan där uppe i kanten hörrödu…

    🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s